İzmit %100 Ekolojik Pazar açıldı

İzmit'in ilk %100 Ekolojik Pazarı açıldı. 20 organik gıda üreticisi ve yaklaşık 80 tezgah kapasitesiyle, Cumartesi günleri, 41Burda AVM'de kurulacak.

1042
PAYLAŞ

İzmit Belediyesi, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Saraybahçe Alışveriş Merkezleri AŞ işbirliğiyle, her Cumartesi günü 41 Burda AVM’de kurulmaya başlanan, İzmit’in ilk %100 Ekolojik Pazarı’nın resmi açılışı yapıldı.

11 yıl önce, Buğday Derneği kurucusu Victor Ananias’ın öncülüğünde Türkiye’nin ilk organik pazarı Şişli %100 Ekolojik Pazar kurulduğunda, sağlıklı ve güvenilir gıda, kentteki tüketicinin sofrasındaki yerini almaya başladı. Bugün, ikisi mevsimlik, beşi sürekli açık olmak üzere, İstanbul’da Şişli, Beylikdüzü, Bakırköy, Kartal, Küçükçekmece ile Kayseri’de Talas ve Kocasinan’da kurulan toplam yedi %100 Ekolojik Pazar sayısı, İzmit %100 Ekolojik Pazar’ın açılışıyla sekize çıkarak ekolojik gıda hareketi ve ekolojik gıda kültürü yaygınlaşmasını sürdürüyor.

İzmit %100 Ekolojik Pazar’ın açılışıyla, Türkiye’de 15 olan organik pazar sayısı da 16’ya çıkmış oluyor. 20 organik gıda üreticisi ve yaklaşık 80 tezgâh kapasitesiyle, Cumartesi günleri, 41Burda AVM’de kurulacak olan İzmit %100 Ekolojik Pazar sayesinde İzmit halkı, organik sertifikalı, güvenilir ve sağlıklı gıdaya kavuşuyor.

%100 Ekolojik Pazarlar’ın sayısal verileri:
Haziran 2006’da 48 tezgahta 25 üretici ve esnafla başlayan Şişli %100 Ekolojik Pazar, 10. yılında 307 (yemek hariç) tezgâhta 76 üretici ve esnafla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Şişli %100 Ekolojik Pazar’da, yılda 700 ton civarında ekolojik taze sebze ve meyve satılıyor.

Kartal % 100 Ekolojik Pazarı da 2015 yılında, bir önceki yıla göre % 26.48’lik artış göstererek yıllık sebze-meyve satışını 271 tona yükseltmiştir. 2013 yılı haftalık taze-sebze meyve ortalama satış değeri: 4 ton iken 2015 yılında bu rakam 5.312 ton’a yükselmiştir.

Kayseri’de mevsimsel açılan Kocasinan ve Talas %100 Ekolojik Pazarları bu yılı, toplam 249.130 kg sebze ve meyve satışı ile kapattı. Bunun, 183.511,46 kg’ı Kocasinan, 65.619 kg’ı ise Talas %100 Ekolojik Pazarı’na ait.

Mersin Mut’tan, İzmir Seferihisar’a, Antalya Çıralı’dan, Ankara Kalecik’e; toplam 428 üreticinin taze sebze ve meyvesi %100 Ekolojik Pazarlar sayesinde tüketiciye ulaşmakta.

Tarım Bakanlığı 2015 verilerine göre ise; Türkiye’de, doğadan toplama dahil 515.268 hektar alanda 70.000’e yakın üretici, 1.829.289 ton organik ve organik tarıma geçiş süreci ürünü üretmekte veya hasat etmektedir.

PAYLAŞ