Mucize meyve: Avokado

Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde Antalya’dan İskenderun’a kadar olan hatta yetiştirilen avokado, içerdiği 20 vitamin ve mineral ile süper yiyecek olarak adlandırılıyor.

1089
PAYLAŞ

Defnegiller familyasına ait bir ağaçta yetişen avokadonun anavatanı Meksika ve Orta Amerika olarak bilinmektedir. Doğal ve içerik olarak yoğun bir meyve olan avokado tropik iklime sahip bölgeler dışında don olayı fazla olmayan Akdeniz iklimine sahip birçok bölgede de yetişmektedir. Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde Antalya’dan İskenderun’a kadar olan hatta da yetişen avokado yaklaşık 20 vitamin ve mineral içeren ve süper yiyecek olarak adlandırılan bir meyvedir. Renk ve şekil açısından değişen türleri vardır. Bakır, potasyum, demir, magnezyum ve fosfor gibi vücut sağlığı için çok önemli maddelerin yanısıra A, B,C, E ve K vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Yağlı bir meyve olmasından ötürü faydalı omega asitler içerir.

Avokadonun da birçok meyve gibi obezite, diyabet, kalp rahatsızlığı, sağlıklı cilt ve saç, sindirim gibi çeşitli faydası bulunmaktadır, zengin bir içeriğe sahip olması ve iyi bir lezzeti olmasından dolayı çeşitli yemeklere eklenebilir. Özellikle kilo kontrolünde çok etkilidir çünkü tokluk hissi veren içeriği mevcuttur.

Avokado folat bakımında da çok zengin bir meyvedir ve folat kalp sağlığı bakımından ciddi bir önem taşır. Günlük bir fincan avokado folat ihtiyacının %23’ünü karşılar. Ayrıca göz sağlığı için gerekli olan lutein ve zeaksantin içerir. Bu iki karotenoid göze bağlı hasarları en aza indirmekte ve yaşa bağlı gelişen riskleri azaltmaktadır.

Avokadonun kansere engel olabildiği, izole hücreler üzerinde yapılan birçok araştırma sonucunda öne sürülmüştür. Yapılmış olan bir çalışmada insan lenfositlerini yani kemoterapinin yan etkilerini azalttığı gösterilmiştir. Diğer bir araştırmaya göre avokadonun özünde bulunan bazı maddeler sayesinde prostat kanseri hücresinin büyümesini engellediği ortaya çıkmıştır.

Avokadonun içinde bulunan folat maddesinin yeterli alımı kolon, pankreas, mide ve rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlamaktadır. Avokadonun koruma mekanizması halen tam olarak bilinmese de, araştırmacılar folatın DNA ve RNA üretimi ve istenmeyen mutasyonların önlenmesinde önemli bir rolü olduğunu düşünmekteler.

Cilt ve saç bakımı
Avokado sadece yenerek fayda sağlayan meyve değildir, aynı zamanda direkt olarak cilde de uygulanabilir. Avokado, içinde bulunan A, C ve E vitaminleri sayesinde deri sağlığını korumaktadır. Cilde uygulandığında cildinize yumuşaklık ve esneklik kazandırır. Etkin bir cilt rahatlatıcı olan avokado aynı zamanda cildi zararlı güneş ışınlarından korur ve oluşan güneş yanıklarının tedavisinde de kullanılabilir. Ayrıca ciltte meydana gelen kırışıklıkların giderilmesine de yardımcıdır.

Avokado ile kuru saçlara bakım yaparak canlılık kazandırabilirsiniz. Saç diplerini besleyerek dökülmelere ve deri sorunlarına engel olan bu mucize meyvenin aşırı veya yanlış tüketimi elbette zarara yol açabilir.

Avokadonun besin değerleri
Tablo, bir porsiyon, yani 100gr avokado baz alınarak hesaplanmıştır.

  • Kalori (kcal) 160
  • Toplam yağ 15 g
  • Kolesterol 0 mg
  • Sodyum 7 mg
  • Potasyum 485 mg
  • Karbonhidrat 9 g
  • Diyet lifi 7 g
  • Şeker 0,7 g
  • Protein 2 g
  • A vitamini 146 IU
  • C vitamini 10 mg
  • Kalsiyum 12 mg
  • Demir 0,6 mg
  • D vitamini 0 IU
  • Piridoksin 0,3 mg
  • B12 vitamini 0 µg
  • Magnezyum 29 mg
PAYLAŞ