Önyargılarınızı kırmanın vakti gelmedi mi?

Pek seveni olmadığını biliyoruz Brüksel lahanasının. Bir anket yapıp 100 kişiye, bugüne dek canınız kaç kez Brüksel lahanası çekmiştir, diye sorsak herhalde pek fazla olumlu yanıt alamayız. Ama belki de önyargılarınızı kırabiliriz!

989
PAYLAŞ

Pek seveni olmadığını biliyoruz Brüksel lahanasının. Bir anket yapıp 100 kişiye, bugüne dek canınız kaç kez Brüksel lahanası çekmiştir, diye sorsak herhalde pek fazla olumlu yanıt alamayız. Öyle görünüyor ki, hayatı boyunca en az bir kez Brüksel lahanası tatmış olanların çoğunluğu da ondan pek hoşlanmamış. Fazla lezzetli olmadığı belki de doğru. Ama ne var ki, tıpkı brokoli gibi Brüksel lahanası da kansere karşı etkili olduğu bilinen organik kimyasallar ihtiva ediyor ve bu nedenle çok rağbet görüyor.

Hücrelerdeki DNA hasarlarını onarıcı özelliğiyle bilinen Brüksel lahanası, kanserli hücre büyümesini durduran etkilere sahip. İşte bu yüzden bu ayki sayfamızda, bir kış bitkisi olan Brüksel lahanasını mevsiminde incelemek ve o kadar da ‘yavan’ olmayan bir tarifle, ona bir şans daha vermenize ön ayak olmak istedik. Ama gelin önce içeriğindeki değerlere bir bakalım…

Çiğ Brüksel lahanası baz alınarak yapılan analizlere göre, 100 gram Brüksel lahanasında 85 mg ila 150 mg civarında C vitamini bulunabiliyor. İçeriğindeki en zengin ikinci bileşenin ise, potasyum olduğu, 100 gram çiğ Brüksel lahanasında 389 mg potasyum bulunduğu tahmin ediliyor. Bunu 42 mg ile kalsiyum takip ediyor. Gerçek birer besin deposu olan bu küçük yeşil adamlar, aslında koca birer cevher gibi.

Brüksel lahanası, üzerinde pek çok farklı pişirme tekniği uygulanabilen bir sebze. Buharda pişirmek, ızgarada çevirmek ya da tavada marine etmek bunlardan sadece bazıları. Doğrudan haşlamak da sıklıkla tercih edilen bir yöntem. İşin püf noktasıysa şu: Küçük yeşil adamlarınızı fazla haşlamaktan ya da fazla pişirmekten mutlaka kaçınmalısınız. Bu işlemler gereğinden fazla yapıldığı zaman, içindeki besin değeri kaybolmakla kalmıyor aynı zamanda tadı ve kimyasal yapısı da bozulmaya başlıyor.
Nasıl pişireceğinize gelince…

Brüksel lahanalarını pişirmeden önce sararmış ya da rengi bozulmuş tüm dış yapraklarını ayıklamalısınız. Akan suyun altında yıkayarak ya da sirkeli suda 5-10 dakika bekleterek iç yapraklarına kaçmış olabilecek küçük canlıları da temizlemiş olursunuz. Brüksel lahanası pişirilmeden önce küçük parçalara ayrılırsa tadını daha iyi şekilde ortaya çıkaracağına inanılır. Ancak suda haşlayacaksanız, lahanalarınızı parçalamadan kaynar suya atmalı ve 6-7 dakika sonra sudan çıkarmalısınız.

Eğer buharda haşlama yapacaksanız veya ızgara yöntemi uygulayacaksanız, lahanaları en azından dörde bölebilirsiniz. Bu ve benzeri hafif pişirme yöntemlerinin en sağlıklıları olduğu düşünülüyor. Lahanalar bölündüğü için besin ögelerini dışarıya daha rahat salmakla birlikte, doğrudan suda haşlanmadıkları için tüm besleyici içeriğini suya bırakması riski de bulunmuyor.

Unutmayın, Brüksel lahanasını mutlaka tek başına zeytinyağı ya da limon sosuyla birlikte yiyeceksiniz diye bir kural da yok. Onu sevmeye çalışacaksanız, farklı lezzetlerle birlikte deneyimlemeye açık olmalısınız. Bu ayın tarifi de buna uygun bir şekilde, yine deneysel nitelikte.

KIZARMIŞ BRÜKSEL LAHANASI & ARMUT SALATASI

Malzemeler:
Ayıklanıp ikiye bölünmüş 500 gram Brüksel lahanası
Kalınca doğranmış iki adet armut
1 adet soyulmuş ve doğranmış kırmızı soğan
8 adet ince adaçayı yaprağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Çeyrek su bardağı kırmızı şarap sirkesi
2 yemek kaşığı esmer şeker
Deniz tuzu
Karabiber
150 gram roka yaprağı
150 gram rendelenmiş keçi peyniri

Hazırlanışı:
Fırını önceden 200°C’ye ayarlayın. Yapışmaz pişirme kağıdını serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine kestiğiniz lahanaları, armutu, soğanı, roka yapraklarını ve adaçayını yerleştirin. Yağı, sirkeyi ve şekeri karıştırdıktan sonra terbiyenin yarısını sebze karışımının üzerinde gezdirin. Tuz ve karabiberi üzerine serpin ve 30-35 dakika ya da lahanalar sarıya dönüşene kadar fırında pişirin. Lahanaları, armutu, soğanı, adaçayını ve rokayı servis tabaklarına yerleştirin. Tabakların üzerine keçi peynirini rendeleyin ve kalan sosu da gezdirerek servis edin.

PAYLAŞ