kuru bamya çorbası

1103
PAYLAŞ

Merhaba sevgili okurlar,
Geleneksel ve yerleşik düzenin şehir hayatına kattığı güzelliklerden biri de insanların her mevsim yaşama sevinci duymasına el veren çok yönlü ve çok çeşitli seçenekler sunması. Bu şanslarımızın kıymetini bilmeli ve bu nimetlerden faydalanırken nelere sahip olduğumuzun farkında olmalıyız. Bu yaşam sevincimizi artıracaktır. Yaşadığımız her zorlu iş gününü ve günün sonunda yaşadığımız yorgunluğu hak ettiğimiz güzel bir yemekle, adeta kendimizi ödüllendiriyormuşçasına taçlandırmalıyız. Bu güzel duygularla sizlere Konya ve Kayseri yörelerinin geleneksel kuru bamya çorbası tarifini veriyorum. Afiyet olsun!

kuru bamya çorbası için malzemeler
* 100gr kuru bamya
* 1lt haşlamak için su
* Tuz
* 50gr domates salçası
* 10gr biber salçası
* 4-5 adet yeşil biber
* 100gr tereyağ
* 50gr un
* 1200ml su
* 150gr domates, ince doğranmış
* 50gr kuru soğan, ince doğranmış

köftesi için
* 100gr kıyma
* Bir çay kaşığı karabiber
* 10gr rende soan
* 1 tatlı kaşığı un
* Tuz

köftelerin hazırlanışı
Kıyma, karabiber, rende soğan ve tuzu 5 dakika yoğurun. Nohut büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Köfteleri unlayıp, fazla unu silkeleyin ve çorbaya atılmak üzere buzdolabında bekletin.

kuru bamya çorbası hazırlanışı
1lt tuzlu suda kuru bamyaları iplerinden çıkartmadan 20 dakika haşlayın. Haşlanınca çıkartıp soğuk suya alın. 5 dakika bekletip süzgece alın.
Soğuyunca iplerini çıkartın. Tencereye 50gr tereyağı ve soğan koyun. 5 dakika kavurun. Domatesleri ilave edip 10 dakika daha kavurun. Salçaları, yeşil biberi ve 1200ml suyu ilave edip 15 dakika pişirin.
Başka bir tencerede kalan tereyağını ve unu kısık ateşte 3-4 dakika kavurun. Çorba suyunu bu tencereye ilave edin, 1-2 taşım kaynatın. Haşlanmış bamyaları ve köfteleri ilave edip 15 dakika kısık ateşte pişirin. Kuru bamya çorbası sıcak servis edilmelidir.

*Fotoğraflar: Ali İnceoğlu

Çekimde kullanılan tabaklar için tıklayın

PAYLAŞ