Sirkeli köfte

664
PAYLAŞ

Sevgili okurlar,
Türkiye’de eski ve geleneksel mutfak kültürümüzle ilgili pek fazla güncel ve yazılı kaynak bulunmadığını sizlere rahatlıkla söyleyebilirim. Tabii ki saray yemeklerini ve resmi törenlere özgü yemekleri anlatan bazı dağınık yazıları saymıyorum. Ancak Osmanlı döneminden ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren, Osmanlıca ve ağdalı bir dilde eski Türkçe ile yazılmış bazı yemek kitapları olduğunu söylemek mümkün. Son zamanlarda, yeni mutfak (nouvelle cuisine) kültürünü masaya yatıran ya da Akdeniz mutfağı üzerine yazılmış kitaplar da bulunuyor elbette. Üstelik bunların bazıları gerçekten çok emek sarf edilerek hazırlanmış. Ancak azınlıktalar. Çoğunluğun, internetten derlenmiş ve herhangi bir şekilde denenmemiş rastgele tariflerden oluştuğu aşikar. Yemek yapmasını dahi bilmeyen kişilerce, yalnızca “bir kitabım olsun”, diye özen gösterilmeksizin yazılan kitaplar bunlar.
Diyebilirsiniz ki, madem eskiden kalan pek de fazla yazılı ve güvenilir kaynak yok; günümüze dek ulaşmayı başaran bu yemek tarifleri gün ışığını nasıl görmüş? İşte bu nokta önem arz ediyor. Size bu ay vereceğim tariften bahsetmeden önce bu hususlara değinmek gerektiğine inanıyorum.

Yazının devamı için: Urbanista Şubat Sayısı

PAYLAŞ